toamna tatalui meu

6 noiembrie 2006
avion luat inainte de ivirea zorilor, nu mai joc contra timpului. de data asta e pur si simplu prea tirziu. n-am carte nici ziar cu mine, la ce bun ? un bloc-notes in care incerc din timp in timp sa mizgilesc cite un cuvint. o sa-l citesti, tata ? o sa incerc sa ti-l strecor in buzunar, nu ti-am zis niciodata cit te iubesc si acum ma indoiesc amarnic ca eternitatea o sa-ti lase timp pentru lecturi.
 
e simbata dimineata si soarele urca in glob de foc ametitor deasupra lacului lehman. schimbare de avion si apoi mai departe. masina ma asteapta la aeroport, s. ma stringe in brate si pornim in ceata spre nord. citeva sute de kilometri mai incolo, in ploaia de la sfirsitul zilei, cezar ma asteapta pentru etapa finala schimbare de masina si-n gadgetul lui de joc video acceleram spre casa, via capela cimitirului.
 
 cade inserarea, trecem prin paduri intrate in toamna, focuri pe dealuri, citeodata miroase a must proaspat, a lut, a pamint. tata pare ca doarme, mama e ratacita in durere, eu ma indoiesc ca o sa fac fata. pina noaptea tirziu masinile continua sa soseasca, debalind continutul, jucarii decrepite, coroane de flori, morga zimbetelor universitare, plinsul inabusit al prietenilor de-o viata.
 
 e tirziu si plecam spre casa, lumina in camera lui arde iar singura mea idee e sa intru mai repede sa-l sarut si sa-i povestesc drumul. imaginea mentala e ca e acolo, cu motanul pe brate, zapind ironic talk-showurile de la miezul noptii. toate lucrurile sint asa cum le-a lasat si vorbim de el inca la prezent. e iesit in oras, o sa apara dupa sfirsitul spectacolului, exagereaza si data asta.
 
 duminica dongane clopotele bisericilor, e-un soare timid, un vint de gheata care aduce ploaia si mai incolo ninsoarea, e straniu somnul lui in pilpiitul luminarilor si cintarile preotilor, e cumplit drumul pina la groapa sub ploaia razanta, cu mina-nclestata pe marginea sicriului.
 
si-n ziua urmatoare mormintul e un morman de flori si coroane peste care fulguieste incet, ca si cum tata n-ar fi asteptat decit iarna odihnei pamintului si linistea venind dinspre padure. in jur sint cunoscuti si prieteni, probabil ca localizarea asta spatiala e iluzorie de-acuma, nu mai are importanta. sa te odihnesti in pace, tata.

 Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X